Articles

Desnonant la investigació, la didàctica, la ciència: el cas de l’Institut d’Història de la Medicina i la ciència López Piñero de València (per J.R. Bertomeu)

In Uncategorized on Març 4, 2015 by Paco Raga

jrBertomeu

Un dels nostres més estimats amics, José Ramon Bertomeu (en la foto) ens fa arribar una carta que explica de primera mà com s’està perpetrant una nova desfeta: el desnonament d’un Institut d’investigació científica. Els procediments i actuacions que es descriuen a continuació ens provoquen una repulsa pareguda a la de veure cremar llibres en una pira o la de veure destrossar i enderrocar qualsevol patrimoni d’un museu. Això dóna una mida del despropòsit denunciat.

Servesca aquesta entrada com a mostra de suport al nostre amic i tot l’equip de l’IHMC, per a donar difusió al seu missatge i per convidar tothom a propagar-lo i donar a conéixer el cas.

——–

Amics i amigues,

El recent tancament del centre “López Piñero” ha produït un dany col·lateral terrible amb la divisió de la seva biblioteca. De forma absurda i sense cap justificació ni possibilitat de negociació, la comissió liquidadora ha decretat el desmembrament de la biblioteca amb uns criteris que suposen malbaratar aquest bé de domini públic amb tant de valor per a la recerca i l’ensenyament de totes les persones que treballen a la història, sociologia i didàctica de les ciències. I tot això a un moment on estem estudiant la refundació d’aquesta institució. La divisió de la col·lecció sense criteris acadèmics dona com a resultat previsible una pèrdua de valor patrimonial i científic per a les dues institucions. La divisió de les sèries de revistes per un any qualsevol (2000 en aquest cas) només podia produir dues col·leccions incompletes, un malbaratament irracional de patrimoni bibliogràfic adquirit amb fons públics i que estava a disposició del públic.  Estem rebent el suport de molts centres acadèmics que han rebut amb escàndol i incredulitat la notícia descrita al text que adjunte. Per favor, doneu-li la màxima circulació possible i tractem de fer tot el que pugam per aturar aquest despropòsit. Quede a la vostra disposició per més detalls.

Salutacions ben cordials
José R. Bertomeu

DESNONAMENT DE LA BIBLIOTECA DE L’INSTITUT  D’HISTÒRIA DE LA MEDICINA  I DE LA CIÈNCIA “LÓPEZ PIÑERO” DE VALÈNCIA

Els pitjors presagis respecte al destí de la biblioteca de l’institut d’història de la medicina i de la ciència “López Piñero” han estat confirmats ahir. Com sabeu, la biblioteca de l’IHMC és una de les més completes dedicades a la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia. Amb més de 10,000 monografies i desenes de revistes especialitzades. Algunes sèries de revistes s’inicien a principis del segle XX i es mantenien sense interrupció fins a l’actualitat. Ja sabeu que moltes d’aquestes revistes i llibres, de contingut molt especialitzat, no són fàcils de trobar a altres biblioteques del nostre entorn . Per això, la biblioteca desenvolupa una activitat de préstec  als investigadors d’altres institucions i acull habitualment a investigadors de diferents països.

Al mes de maig de 2014, el CSIC va denunciar el conveni de col·laboració amb la Universitat de València i s’iniciaren els tràmits per tal de clausurar l’Institut “López Piñero”. Es va crear una comissió liquidadora per a repartir els materials comuns. Ni els investigadors del centre ni el personal bibliotecari varen estar convidats a participar-hi malgrat les seves peticions reiterades.

Al mes de gener de 2015, la comissió liquidadora de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència “´López Piñero”, per petició dels representats del CSIC, va demanar la partició de la biblioteca del centre.

L’acord de la comissió obliga, a més d’extraure un bon grapat de llibres,  a trencar la col·lecció de revistes per l’any 2000: per a cada revista, la primera part, la més antiga, romandrà a València, la segona, desprès de l’any 2000, serà transportada a Madrid. Aquesta divisió bibliogràfica per criteris tan absurdes, té encara menys trellat a l’època de la reproductibilitat electrònica de les revistes (bona part de les revistes dividides estan a l’abast en format electrònic). Els investigadors de l’Institut López Piñero han fet propostes per tal d’evitar aquesta partició absurda que crearà dos col·leccions incompletes i, aleshores, sense valor, amb el resultat d’un malbaratament de recursos públics, ja molt minvats, per a la investigació dins de la nostra àrea. No era difícil trobar una solució menys perjudicial o, fins i tot, avantatjosa per a totes les parts i per al patrimoni bibliogràfic públic. Hi havia moltes possibilitats alternatives, però les nostres propostes no han estat ni escoltades ni debatudes.

El dia 2 de març de 2015 pel matí, al mateix temps que la direcció de l’IHMC presentava la seva dimissió, tots els números de revistes com Ambix, Isis, Social History of Medicine, Arbor, etc. de l’any 2000 endavant, han estat separats de la resta de la biblioteca e introduïts en caixes per al seu transport a Madrid.

Qualsevol mostra de suport per a evitar aquest nou despropòsit serà molt important.  Podeu enviar-me les vostres idees i mostres de suport al meu email o a qualsevol altre membre de l’IHMC. Espere que encara siga possible desfer aquest desgavell.

Moltes gràcies i salutacions

José Ramón Bertomeu

TF: + 00 34 963926241 / 963864164 

http://www.uv.es/bertomeu

http://www.uoa.gr/step : STEP – Science and Technology in the European Periphery.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: