Articles

Raons per aprendre del Sistema Educatiu Finlandés (II)

In Uncategorized on Desembre 25, 2014 by Paco Raga

escritura_finlandia

Acabà el claustre i, com de normal, alguns ens quedàrem comentant les impressions i idees generades després del debat. “Diuen que, a Finlàndia, deixen d’ensenyar a escriure a mà, en saps alguna cosa?” em van preguntar. No, no en sabia res. La notícia semblava del tot incomprensible: que l’escola finlandesa, una de les millors institucions del Món, renunciava a l’escriptura cal·ligràfica en favor dels teclats tàctils de les tablets? “És un canvi de paradigma…”, fou la possible explicació.

Ens sobtaren dues coses. La primera, la notícia en sí. Ensenyar a escriure en tablets és molt important, en la societat present i més en la futura; però, abandonar l’escriptura manual en favor de la mecanografia? Qwerty versus ma-me-mi… Això no acabava de quadrar-nos. La segona, que en cap dels fòrums i blogs, cap dels rastrejos sistemàtics de la web que fem, cap dels contactes dels quals ens nodrim, ningú no en sabia del cas.

Amb els dies i un cert tràfec i navegos per documentar-nos, poc a poc vam poder reconstruir quin seria l’origen de la notícia, i quina la reinterpretació que hauria originat aquesta “falsa informació” o “falsa alarma” (no hi trobem una traducció fàcil de l’anglés hoax, allò del “bulo” dels castellans). Les idees que vàrem recollir foren aquestes:

  • Que actualment conviuen a les escoles finlandeses dos sistemes cal·ligràfics, la cal·ligrafia simplificada i la “d’imprempta”.

  • Que a Finlàndia introduiran la cal·ligrafia “manual” (simplificada) als plans d’estudis, com a optativa.

  • Que, a més, als nous plans d’estudis la mecanografia (readaptada als temps i teclats moderns) serà matèria obligada ja des del primer curs.

  • Que la reforma educativa que incorpora aquest canvis ha estat ben estudiada durant els darrers tres anys per un diversificat grup d’experts en connexió amb un gran equip l’Institut Nacional d’Educació Finlandés; i ha comptat amb un ampli consens en els aspectes més polèmics i la unanimitat absoluta en uns altres (entre més, això de la mecanografia).

És comprensible que Finlàndia, el referent PISA al continent europeu, i un dels millors sistemes educatius del món refine els seus currículums i els mantinga en consonància amb el món i els temps que corren. També és comprensible que la “notícia” del suposat abandonament de l’escriptura expressiva a mà correra com la pòlvora, amplificada pels canals d’Internet primer i els grans mitjans de comunicació (com la BBC britànica) després.

L’escriptura amb lletra d’imprempta (la típica per reomplir formularis: majúscula de pal, o sans serif) conviurà des del primer curs amb la mecanografia. La cal·ligrafia simplificada continuarà sent l’opció (de preferència) ja que, segons els propis responsables de la programació educativa al país nòrdic, fomenta el treball de qualitat, en les seues vessants més personals, expressives i, fins i tot, artístiques. Així doncs, pregunta contestada.

[Imatge: teclat internacional/finlandés versus cal·ligrafia manual, una falsa controvèrsia. ]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: