Articles

Recuperem el dret a l’educació en valencià, malgrat la injustícia de la Generalitat Valenciana

In Uncategorized on febrer 21, 2013 by Paco Raga

c3a7[1]

Article íntegre que arreplega la vivència de la família que s’enfrontà a l’Administració valenciana (i guanyà!) per evitar la supresió d’una línia en valencià.

Se’ns demana difusió, i la donem (i la donaríem encara que no se’ns demanés), perquè paga la pena. [Versió traduïda del castellà.]

Abraham Canales |

La sentència del @TSJCV, que podeu llegir més avall, és contra la resolució de 10 de maig de 2010, de la Direcció General d’Educació de la Generalitat Valenciana que s’ha denegat el suprimir una línia, l’aplicació del programa d’ensenyament en valencià. Cristina i jo, hem dut a terme la demanda com a mare i pare de la comunitat escolar del CEIP Rei en Jaume de Xirivella (València). El nostre enfocament és simple, es basa en dos objectius:

1) fervaldre la justa i objectiva decisió de la comunitat educativa (Centre i municipi), qüestionant la Conselleria per a una resolució que considerem arbitràries i sense justificació.

2) recuperar el dret a l’educació en valencià per a joves i nens – i, per extensió, les seues famílies – de l’escola pública.

La sentència relata la manera en què que la Conselleria tractà,  tant a Cristina com a mi, de deslegitimitzar-nos nos referint que Adrià, fill d’ella i Violeta, la meua filla, ja rebien l’educació en valencià. És a dir, han intentat individualitzar el problema i, d’aquesta manera, aplicar el “campe qui puga”.

Mostra el menyspreu a la comunitat educativa, des del Consell Escolar Municipal, el Consell Escolar de l’escola, fins a la sol·licitud dels pares. És aquesta comunitat educativa, diu el Tribunal, “l’aval i la  legitimitat” de la sol·licitud de l’escola pública.

Sortíem de l’administració pública actual propi funcionament contra els seus propis objectius, intentant trencar l’equilibri de la bilingüisme de les llengües oficials i a més a més, per desatendre el seu propi inspecció educativa dut a terme un “informe positiu”. Això és com ens mostren un important exercici d’irresponsabilitat i autodeslegitimacion.

I finalment i potser el més preocupant, com fer una resolució “il·legal i arbitrària” per negar-se a la petició de l’escola. El Tribunal certifica que hi ha una “manca absoluta d’explicació sobre les raons per la Generalitat Valenciana” per a denegar a l’escola que faça l’educació en valencià, sobre la base d “una llengua en programa d’immersió”, pot impartir un “informe favorable de l’Inspector d’educació” i un “acord del Consell Escolar Municipal” en suport a l’escola en la sol·licitud.

Podem arribar a la conclusió, ara amb la base legal, que van pensar en l’eliminació del dret i, llavors, va inventar els destrellats. A més a més, afegit la cort, hi ha una aparent inconsistència entre el que diu (Lleis) i el que fa (absoluta  manca d’explicació) la Generalitat. Així, afegim un altre gallifante en la delegitimació de la política del Departament.

Nosaltres, un cop més i no serà l’últim, hem acomplit amb la nostra responsabilitat de pare i mare implicats en l’educació dels nostres fills i filles i, per coherència, amb la comunitat educativa. Hem fet això utilitzant els nostres punts forts, que no són altres que  aplegar-nos amb legítims interessos generals com ara  la defensa de l’educació pública de qualitat, basada en valors com la solidaritat, el compromís i el respecte. Per aquest motiu, ens hem sentit molt acompanyats en aquests dos anys, per Escola Valenciana, l’AMPA, el Consell Escolar… sense ells i elles res de tot açò no hauria estat possible.

Ara resta l’execució de la sentència de la demanda. Ara podem. 50 anys després de Nosaltres els valencians, 80 anys de la publicació de La llengua dels valencians, 20 anys des de Vicent Andrés Estellés, esperem la voluntat política de la Generalitat Valenciana per fer immediata restitució del dret a l’ensenyament en valencià. Si ho desitgeu, podu fer comentaris sobre aquest tema, a twitter, utilitzant l’etiqueta #Síalvalencià. Ajudeu-nos a compartir aquest text

Text de la sentència (complet).

[Imatge: encara que agredolça, una victòria és una victòria (il·lustració a cura d’Amaia Crespo i Paula Bonet).]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: