Articles

D’intercanvi amb el Montessori College de Hengelo (Holanda)

In Ferramentes, Personalment... on Març 28, 2012 by Paco Raga

Són dies de tràfec que conjuminen les dificultats organitzatives, el final d’un trimestre i l’avaluació (amb tot això dels informes, butlletins de notes, etc), la jornada de vaga general del dia 29, els serveix mínims… I entre tanta embolica, col·laborem oferint un servei intern a la nostra escola. Mentre preparem el proper apunt, a propòsit de les metologies GTD, avancem aquest breu sobre l’intercanvi amb l’escola Montessori de Hengelo. Aquesta és una interessant escola holandesa amb la qual venim realitzant un intercanvi educatiu des de fa uns anys.

Actualment, ens trobem en la fase d’acollida. Els tenim ací, a casa nostra, als holandesos i holandeses. Això ens permet un intecanvi d’idees i un enriquiment mutu, molt superior a la simple pràctica de les llengües estrangeres (la major part dels tràfecs de l’intercanvi són en anglés). Se’ns planteja el dubte de si serien possibles i desitjables uns altres tipus de relació entre les llengües (en aquest cas el català i l’holandés) més enllà de l’ús d’una sort d’esperanto universal, digueu-li anglés. Alguns autors/autores, com ara Patricia Ryan  , han treballat sobre aquesta idea… a la qual prometem dedicar una extensa investigació. Però, hi ha els valors afegits del creixement personal dels alumnes que han de fer d’amfritrions i guies dels seus acollits. I el nostre creixement professional mateix, ja que hem d’afrontar el guiatge d’algunes activitats davant uns alumnes que no ens coneixen i als quals els hem de fer entendre les nostres consignes. I aquest repte ens fa aguditzar l’enginy.

Entre més valors i béns afegits que hem anat assolint a base d’intercanvis, podem assenyalar que:

  • tenim interessants contactes amb escoles d’uns altres països

  • estem connectats, per tant, a una xarxa de professors/professores en constant creixement

  • aprenem (i mostrem) noves maneres de fer, en un incessant intercanvi d’idees i projectes

Curiosament, en posar per escrit aquestes tres conclusions, ens ha vingut al cap quelcom semblant que va dir, fa molt, el genial físic anglés Faraday. En realitat, es tractava de sis idees extretes d’un llibre de pensament positiu titulat The Improvement of the Mind (I. Watts) el qual un Faraday encara adolescent hauria llegit. L’home que va idear coses com ara el motor elèctric (no gens menys!) havia desenvolupat el seu particular pla Faraday per a l’èxit:

  • mantenir abundant correspondència

  • dur sempre un bloc a la butxaca, per poder prendre notes en qualsevol moment

  • crear una xarxa de col·laboradors amb els quals intercanviar idees

  • Comprovar la veracitat de les informacions

  • Evitar controvèrsies estèrils

  • Procurar parlar i escriure de forma que se’t comprenga

Crida l’atenció com les idees del pla Faraday, estan plenament aliniades amb tot el que ens aporten els intercanvis, i a la vegada amb les metodologies GTD (que seran objecte del nostre pròxim apunt).

I és que l’intercanvi que estem desenvolupant, ja ens ajuda a recuperar maneres de fer orals, naturals, orgàniques, molt de l’estil GTD, però que ens recorden que l’escola en l’era digital no és aniquiladora de l’escola analògica, sinò més bé integradora i superadora. Que la llibreta moleskine no és antagònica de l’ordinador portàtil, sinò aliada natural (com en el passat ho fora de la màquina d’escriure Underwood). Que el contacte personal, físic, el cara a cara real, no-virtual; la conversa; el debat… són perfectament compatibles amb el bescanvi de correus-E, piulades, sms. Que l’esforç d’intentar comunicar-se paga la pena, en definitiva.

[Imatge: jugant a dibuixar caricatures còmiques per parelles, una forma de desinhibir la mirada sobre altres i d’apreciar com ells/elles ens veuen.]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: