Articles

Claus de la reforma Wert

In Escola i Món, Polítiques on Març 6, 2012 by Paco Raga

Ahir, durant una reunió d’Akoe societària (una de les comissions de treball al si del grup cooperatiu Akoe-educació), debatíem sobre el marc d’incertesa en el qual ens moguem en aquests moments, pel que fa a la secundària. Des d’unbloceducat voldríem contribuir aportant algunes referències sobre el particular, per a la seua consideració.

I és que des de fa uns mesos planeja sobre l’ESO l’amenaça d’una severa reforma. Poques dades han transcendit sobre les característiques i organització d’aquesta. Però, hui sabem una mica més de l’assumpte. I ho sabem per boca de qui hauria de ser l’artífex principal d’aquesta reforma de l’ensenyança secundària: el ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

Hui, durant la seua comparecència al Senat, Wert ha anat desvetlant algunes de les claus de la seua reforma educativa. Tal volta per precipitació (en aquesta voràgine reformista que ara mateix assola l’Estat) va anunciar una reforma “en profunditat”; una d’aquelles reformes de fons i forma. Ho diguem, això, perquè com més en sabem d’ella més se’ns assembla a la temptativa de reforma que ja el Govern de Zapatero havia aprovat en 2011… La reforma de Wert va perdent calat.

Les linies claus de la reforma Wert són aquestes:

– El 4t d’ESO passarà a ser 1r de batxillerat o primer de FP.

– Totes dues opcions (1r de batxillerat o primer de FP) tindran assignatures comunes.

– Hi haurà, però, diferències d’itinerari formatiu (basades en assignatures específiques d’itinerari).

– Els alumnes obtindran el títol d’ensenyança obligatòria quan aproven aquest nou primer curs

És curiós, perquè a proposta del 4t d’ESO flexible (aprovada l’any passat pel Govern del PSOE, la posada en marxa del qual seria paralitzada, segons que anunciava el ministre Wert) ja contenia aquests elements:

– Els estudiants de 4t d’ESO tenien assignatures troncals comunes a tots els itineraris.

– S’obrien tres possibles vies (opcions que determinaven quines haurien de ser la resta de les assignatures d’itinerari).

– Els itineraris formatius estarien orientats, un al batxillerat de lletres, un altre al de ciències i un tercer cap a la FP

On està, doncs, la diferència?

Segons allò que ha explicat un portaveu ministerial, en el número d’assignatures troncals comunes. Hi hauria una reducció: de les set assignatures comunes (sis, en les Comunitats Autònomes que no tenen llengua cooficial) es passaria a només quatre. La resta d’assignatures, fins completar les onze (deu, en les esmentades CC.AA.) ja serien assignatures de modalitat (bé orientades al batxillerat, bé a la FP). Clar que açò últim desflexibilitza els itineraris (és a dir, al final del 4t de l’ESO flexible, els estudiants sí podien canviar d’itinerari sense més problema; però al final d’aquest nou 1r de batxillerat o d’FP qui vulga canviar haurà de fer de nou el “primer” de l’altra opció).

En paraules de Wert davant la Comissió d’Educació del Senat:

<<La fórmula que ha dissenyat el ministeri consisteix a transformar 4t de l’ESO en un curs d’orientació i motivació que guie els alumnes cap al batxillerat o la formació professional […] Els alumnes no podran titular si no realitzen aquest curs de iniciació, en el qual, junt amb assignatures comunes, tindran la possibilitat de començar a cursar unes altres pròpies dels ensenyaments de batxillerat o FP. Tots ells, per tant, tindran la possibilitat, abans d’abandonar el col·legi o l’institut, de conèixer millor la següent etapa educativa no obligatòria>>.

Moltes crítiques li han plogut al ministre des que presentà la seua idea d’acurtar l’ESO en un curs, per donar-li’l al batxillerat o a la FP. Moltes d’aquestes crítiques vingueren des de l’ala més progressista de la professió, preocupada per com afectaria això a la igualtat d’oportunitats dels alumnes (separats un any abans, als 15). Però, no sols… També aquells que no saben com els afectarà aquesta reforma (la qual suposarà trastocar l’estructura de la secundària, amb els consegüents transtorns organitzatius) han fet crítica ferotge. Fins i tot, des de la patronal de les escoles catòliques FERE (amb molt de pes en el conjunt de la concertada). Independentment de les crítiques anteriors, se’ns fa rar que aparega un curs obligatori el qual, per si sol, no condueix a cap títol.

Hui, amb la comparecència de Wert, s’aclareixen algunes d’aquelles incertesses a les que ens referíem al principi de l’apunt. Tot ens fa l’efecte que la recerca del consens (una de les claus que el ministre Wert sempre ha defensat) l’ha dut a mimetitzar aquella altra iniciativa, ja aprovada durant de la negociació del fracasat intent de pacte educatiu.

Expressem els nostres dubtes…
Això tanca algunes incògnites, però no totes. Perquè s’obrin noves i desagradables interrogants. Per exemple: el primer curs dels nous batxillerats/FP s’oferirà junt amb les restes de l’anterior secundària obligatòria a les escoles que només ofereixen ara fins al final de l’ESO? Caldrà començar una nova etapa per tal d’aconseguir el títol de l’anterior? On s’haurà de cursar aquest nou primer curs: tal vegada en centres educatius que, específicament, completen aquest segon tram de la secundària obligatòria/post obligatòria tot-en-una?

[Imatge: portada del llibre de formació de l’esperit patriòtic “Así quiero ser” (Ed. Hijos de Santiago Rodríguez-Burgos). La promesa de l’abolició de l’Educació per la Ciutadania (que serà substituïda per una altra assignatura exempta de temes polèmics) ha estat tildada de “neofranquista” per alguns sectors del món educatiu.]

Una resposta to “Claus de la reforma Wert”

  1. […] no és una figura de consens, ja fa molt que ho hem percebut. Al nostre blog mateix dedicarem un apunt a la revisió de les claus de la seua tòrpida proposta de reforma educativa, contestada fins i tot […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: