Articles

Retallades? Clar que sí!

In Escola i Món on gener 22, 2012 by Paco Raga

Fran és un xicot que estudia a l’I.E.S. de Vila-Roja d’Almassora. Les seues fotografies de companys usant mantes en classe s’han fet famoses des que les pujà al facebook. Per aquesta acció, la directora del centre, Rocío Ródenas, va decidir d’expulsar-lo. Des d’eixe moment, el cas de Fran ens serveix d’inspiració i detonant per a tota una línia de protestes per les retallades a l’Ensenyament al nostre País.

Els alumnes de l’I.E.S. Álvaro Falomir ja han fet la seua peculiar versió de l’assumpte de les mantes. Podeu veure el reportatge complet (un vertader passe de models de mantes, batins i vernussos) que ha pujat Jesús Bernat Agut al blog Imatgies. Una forma de protesta ben original. Al cap i a la fi, les retallades en el presssupost dedicat a proveïdors signifiquen pèrdues dels manteniments i subministres més bàsics com ara aigua, llum i telèfons, reparacions… i això és tradueix fàcilment en fred, simple i pur fred a les aules, ja ben entrats en el segle XXI (i això malgrat tenir l’hivern més calorós dels darrers 30 anys!).

Però Standard & Poors (una de les divisions de l’imperi MacGraw Hill; una d’aquelles empreses de l’oligopoli d’agències de qualificació de risc financer) ha demanat així, explícitament, rebaixades en les despeses de sanitat i educació a les comunitats autònomes i l’Estat espanyol. NO ha demanat retallades en abstracte, no: retallades específiques en Educació i Sanitat.

Mentre tot això ocorre, nosaltres ens mobilitzem contra les retallades en Educació (la manifestació d’ahir vesprada-nit a València era multitudinària!). Però, de retruc hi ha almenys dos aspectes de la nostra pròpia concepció que podríem perfeccionar: a) no hem d’estar contra les retallades, ja que són TAN necessàries; i b) no hem de manifestar-nos, sectorialment, soles contra les d’Educació.

Ho expliquem

Sí, estem per la retallada de la despesa pública. Clar que sí! Per suposat la despesa fàtua, supèrflua, el boato, la coentor que no ens aporta valor ni futur, al contrari ens resta. La despesa de la fórmula-1, per exemple: no gens menys que 20 000 000 d’euros anuals, drets de retransmissió apart. Uns diners als quals Ecclestone (el magnat de la fórmula-1) no està disposat a renunciar. Els necessita per mantenir el delirant estil de vida de la seua família. La seua filla major, Tamara, acaba de gastar-se una suma equivalent en la darrera reforma de la seua mansió. Ha construït un balneari per a les seues mascotes i una cinta transportadora contínua (d’aquelles dels aeroports) per a exhibir la seua enorme col·lecció de sabates. Ni Imelda Marcos en persona podria haver imaginat un desplegament d’excentricitat més pornogràfic!

En una altra època del Món acceptaríem amb ressignació les retallades. No tindríem notícia dels capriciosos i refinats gustos de la Tamara Eccelstone, i creuríem de debó que l’Educació és prescindible i la fórmula-1 o l’aeroport de Castelló no ho són… La nostra consciència col·lectiva romandria adormida pels grans mitjans de comunicació, sota control del poder oficial. Però no estem en una altra època. Estem ara. I ara, com diuen els d’Anonymous, tenim una superconsciència basada en Internet. I podem sumar-nos per formar un grup, encara que siga en el sentit que una bandada d’ocells és un grup (com saben ells que són un grup? perquè viatgen en la mateixa direcció… i en un moment donat, més ocells es poden afegir, marxar, agafar una altra direcció).

Dissabte marxàvem junts, professors i mestres, pares i mares, i alumnes. De la pública i de la privada. Protestàvem contra les retallades. Ben fet, però encara podríem millorar-ho: hem d’estar a favor de les retallades, cridar a favor de les retallades, però mai en Educació. I hem d’anar a les manifestacions a protestar, però no els mestres, pares i alumnes, sinò tots i totes. A defensar allò aconseguit, però no tan sols en Educació: també en Sanitat, i en Justícia i en Igualtat. Simplement, a favor de les retallades, però mai d’aquestes. Més encara quan sabem millor que mai a quines mans aniran a parar tots eixos diners i per a què els “necessiten”.

[ Fotografia: amb mantes a l’Álvaro Falomir. Senyores i senyors: un aplaudiment!]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: