Articles

Design thinking for educators

In Ferramentes on Octubre 26, 2011 by Paco Raga

Probablement les eines de design thinking for educators no representen una gran novetat per a molts dels nostres lectors. Tanmateix hem cregut oportú recuperar aquestes idees per que el seu contingut en innovació sembla cobrar una nova vigència ara que arrecia la crisi. Perquè ja que no hi ha recursos, ens caldrà ser molt creatius a l’hora d’implementar solucions aplicables a l’aula (o a l’organització i la gestió dels nostres Centres). Design thinking for educators és un kit de ferramentes útils, presentades de forma clara i didàctica en format PDF (el qual podeu descarregar-vos gratuïtament, omplint un senzillíssim formulari, des del lloc web http://designthinkingforeducators.com/). Bàsicament es tracta de fer servir algunes de les metodologies usuals en el món del disseny i la creativitat… aplicant-les al món educatiu.

La metodologia segueix una sèrie de fases, les quals es poden esquematitzar així:

Tenim un desafiament: com abordar-lo?
1. Definim aquest repte
2. Preparem la investigació
3. Ens reunim per inspirar-nos
4. Contem històries
5. Cerquem el sentit de tot plegat
6. Avaluem quines oportunitats ens brinda aquest nou marc

Veient l’oportunitat: quines creences tenim?
7. Generem Idees
8. Refinem les idees

Tenim una idea: com dur-la a la pràctica?
9. Fem prototipus
10. Obtenim retroalimentació

Hem inventat alguna cosa nova: com funciona?
11. Avaluem els aprenentatges
12. Construïm l’experiència

Entre moltes altres experiències exitoses, Design thinking for educators s’ha utilitzat per exemple a l’anomenat disseny centrat en les persones (com ara aplicacions i interfícies per a ONGs d’abast mundial). Un altre exemple ens l’ofereix el disseny d’un currículum basat en la investigació, desenvolupat per Ormondale Elementary School (on reimaginaren com serien la docència i l’aprenentatge del segle XXI, per tal d’anticipar-se!). També paga la pena d’esmentar el cas de la creació d’estratègies per a la millora de l’educació infantil, desenvolupat per la WK Kellogg Foundation (on introduiren canvis en els sistemes d’escolarització elemental, prenent com a base de les propostes una sèrie de visions inspiradores).

Us animem a descarregar-vos aquest paquet de ferramentes del lloc web d’Ideo, o fer-ho directament ací, i a fer una ullada a les interessantíssimes propostes que conté. Són molt inspiradores. Tant que nosaltres ja hem encetat a aplicar-les a la creació d’un projecte interdisciplinar (geografia i història, llengua i literatura i ciències naturals) sobre les rondalles d’Enric Valor. Ja anem preparant un futur apunt en el qual desenvoluparem ben bé aquest projecte. Mentrestant us encoratgem a provar a pensar com ho fan els creatius. Us podem assegurar que és molt engrescador, i a més produeix resultats útils.


[ Fotografia: fent currículum basat en la investigació, al laboratori de Geologia.]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: