Articles

Falta cultura digital…

In Fets i raons on Octubre 12, 2011 by Paco Raga

De cara a introduir activitats en les quals els alumnes puguen fer ús del telèfon mòbil com la poderosíssima eina que és, vam obrir bé els ulls des de principis de curs fixant-nos en quins models duien, amb quines prestacions, etc. Així podríem calibrar millor quina classe de propostes fer-los, quins consells donar-los, o quins resultats cabria esperar. De seguida vam constatar que guanyava, de bon tros, la BlackBerry. Hi tenim, és clar, molts alumnes que duen d’altres models (del tipus dels anomenats smartphones). Però no hi havia espai per al dubte: la BlackBerry era la sensació del moment. ( Això és independent de la caiguda d’aquest sistema, en dies passats, atribuïda en principi a una fallida tècnica.)

Plantejàvem als alumnes la possibilitat de crear missatges MMS (a l’estil de micro-power points), editar xicotets curts documentals de ciències, o breus seqüències animades amb la tècnica stop motion, usar codis QR, etc. Ens va sorprendre l’escàs coneixement que tenien de les seues sofisticades terminals. Especialment de les BlackBerrys. En confiança, els interessava poder xatejar, o jugar, i per això no s’havien molestat a explorar les mil possibilitats dels seus telèfons. Les seues visites a la zona de descàrregues (el “mercat” o market, que en diuen alguns operadors) no es feien a la recerca d’aplicacions útils per a l’escola. Mira que n’hi ha de bones (com una calculadora científica, una brúixola, un mapa del cel…). Però, òbviament, aquestes apreciacions no estan dotades del suficient rigor estadístic com per a tenir validesa científica. Ens calia ampliar perspectives.

I ens trobàrem que recentment s’ha verificat que adolescents i joves tenen un alt grau de desconeixement d’aquelles eines tecnològiques que no utilitzen de manera quotidiana. Aníbal De la Torre (2009), investigador de la UOC, afirma que “l’ús principal que els joves fan de la tecnologia se centra en reforçar les seves necessitats comunicatives immediates”. Tal vegada és per això que estan tan posats en els serveis de xarxes socials i missatgeria instantània, que els permeten mantenir-se connectats i comunicats els amics o la família. Segons De la Torre, als estudiants no els interessa obrir-se a mons llunyans a través de la tecnologia. I encara menys descobrir conceptes científics i humanístics a través d’ella. El seu parer és revetlador en aquest sentit: el coneixement digital dels alumnes es restringeix a les eines que utilitzen de manera rutinària.

Un estudi de la UEx (Universitat d’Extremadura) confirma les conclusions assolides per De la Torre, i que ja havien estat suggerides per estudis anteriors: els alumnes no són nadius digitals, sinó més bé experts rutinaris. I és que els joves no estan tan sobrequalificats per al món digital com hom pensa.

D‘ací se’n deriven dues importants conclusions:

– que és un mite, això de que els professors tenen més bé poc a ensenyar als alumnes, en relació a les tecnologies digitals.

– que els professors poden estalviar-se de patir el complex de Prensky (terme amb el qual De la Torre defineix la por dels docents a incorporar eines tecnològiques per creure que els seus alumnes estaran millor preparats que ells).

El nostre alumnat pertany, pel que sembla, a aquesta generació d’experts rutinaris (amb una visió força limitada de tot el que pot oferir-los la tecnologia digital). Això reequilibra les posicions entre ensenyants i alumnes. Però, demanda dels primers una exploració dels nous terrenys digitals per ajudar als segons a descobrir les gegantines possibilitats formatives que poden obtindre simplement usant més intel·ligentment això que duen a la butxaca… el seu telèfon mòbil.

[Imatge: igual com les càmeres digitals o els ordinadors, els telèfons mòbils (usats oportunament) poden resultar d’una gran ajuda en el procés ensenyament-aprenentatge.]

Anuncis

Una resposta to “Falta cultura digital…”

  1. Gràcies per donar-li forma a una intuïció que fa temps tenia, tant pel que fa a la relativa competència digital dels adolescents com el complex de Prensky (no sabia que això tenia nom propi).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: