Articles

Sobre el bilingüisme al País Valencià: no només perilla l’educació en valencià

In Fets i raons, Polítiques on Juny 16, 2011 by Paco Raga

ESCRIU, PROPOSA, COMENTA...

Fa uns dies parlàvem des d’aquest bloc del Decret amb què el President de la Generalitat Valenciana pretén ferir greument el sistema educatiu valencià i en valencià. Sota arguments fal·laços sobre bilingüisme i trilingüisme, hi ha retallades econòmiques que afecten el professorat, les infraestructures educatives, la qualitat pedagògica dels centres públics. Això sí: per a alguns centres concertats en què l’ensenyament en valencià no és un pilar fonamental del seu ideari, potser aquest decret els anirà bé.  Immersió lingüística, atenció a les llengües minoritzades perquè caminem cap a la normalització, ensenyament en la llengua materna: drets vulnerats no només en educació. El model de lingüístic d’aquest govern autonòmic –i de les administracions locals i provincials- no és, precisament, normalitzador. Ho veiem senzillament en fer una passejada per alguns dels seus webs: la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i d’Alacant, les diputacions provincials, Teatres de la Generalitat, el Palau de la Música o el de les Arts, estan predeterminats en castellà[1]. A més, quan tries l’opció de navegar en valencià, és impossible de llegir-ho tot en aquesta llengua: un exemple de bilingüisme minoritzador (a l’inrevés, no passa!). De sobte entres en el web de la Diputació de València: hi ha la possibilitat des del principi de triar indistintament qualsevol de les dues llengües. Anem bé. Però novament bona part de les entitats que depenen de la Diputació, ens parlen en castellà: el Museo Taurino, el MUVIM, la Sala Parpalló, el Museu de Prehistòria de València –amb el nom en valencià, això sí: un exemple més de bilingüisme minoritzador. La LUEV quan parla de normalització lingüística no es refereix precisament a aquesta política, evidentment. Tampoc no vol dir açò l’Estatut d’Autonomia quan en el seu article sisé diu:

  1. La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià.
  2. L’idioma valencià és l’oficial en la Comunitat Valenciana, com ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret de conéixer-los i d’usar-los, i de rebre l’ensenyament del valencià i en valencià.
  3. La Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dues llengües i adoptarà les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement.
  4. Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua.
  5. S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià.
  6. La llei establirà els criteris d’aplicació de la llengua pròpia en l’Administració i l’ensenyament.
  7. Es delimitaran per llei els territoris en què predomine l’ús d’una llengua i de l’altra així com els que puguen ser exceptuats de l’ensenyament i de l’ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana.
  8. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l’idioma valencià.

A mesura que traduïsc aquests punts –sí, ja sé que hi ha l’Estatut en valencià, però com ja he dit, en entrar en l’espai web http://www.gva.es està predeterminat en castellà, què hi farem!- m’indigne més. Per quin punt voleu que comencem? Senyor Conseller d’Educació i Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, per si de cas no ho tenen clar, comentem el text adés exposat: el valencià, llengua pròpia dels valencians, és oficial com ho és el castellà. Tenim el dret de conéixer-lo i d’usar-lo, i d’aprendre en valencià. És obligació de vostés garantir-ne un ús normal i oficial –a l’Administració també, senyors governants- i, si cal, protegir-lo (què no tenen aquesta paraula al seu diccionari o en desconeixen el significat). Si ens discriminen per raó de llengua, vulneren un dret autonòmic i constitucional, i amb decrets com aquest que ens afecta, també. (Empar Martínez)


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: