Articles

Definició de democràcia

In Escola i Món, Polítiques on Mai 31, 2011 by Paco Raga

La democràcia inclou drets, però està basada en deures, graons cap a una llibertat molt determinada. És una curiosa forma de convivència ja que s’ha de fonamentar en el respecte als altres amb el objectiu de tenir una societat en pau. És la llibertat democràtica, doncs, una llibertat negociada. I així ho volem explicar als alumnes, quan els fem entendre el perquè de les normes.

Tristament, els exemples d’intolerància i d’injustícia són ben reals i observables (la ultraviolència practicada pels Estats democràtics contra els ciutadans pacífics n’és un exemple ben clar). Als mestres sols ens queda continuar abraçant la paraula en lloc dels colps. Continuar explicant per què els deures són la garantia de les llibertats. Plantejar-nos, junt amb els i les alumnes, tantes interrogants com se’ns obrin al davant… i cercar junt amb ells i elles les respostes. Tal vegada és el moment d’incorporar l’escola al gran debat que s’acosta: què és, realment, la democràcia?

[Imatges: delegats i professors d’ESO aprovisionant de taronges el campament 15-M de València.]

8 Respostes to “Definició de democràcia”

 1. Algunes persones em preguntaven que que voliem dir amb allò de democràcia REAL, si la d’ara és de mentida o falsa.. Pense que sí, estic d’acord amb el que dius que “és una curiosa forma de convivència ja que s’ha de fonamentar en el respecte als altres amb el objectiu de tenir una societat en pau” Crec que hi ha moltes coses a canviar, que la paraula democràcia siga més que anar a votar cada quatre anys…

 2. Demà, ens veiem amb cor de portar-los més taronges, als acampats de la plaça? Si és que sí, ja ho adobem per trobar un moment per al viatge.
  Demà la nit algunes mestres cooperativistes amb les seues famílies acamparan amb aquells joves. Els mestres, segurament que caldrà que anem agafant model, dels joves, perquè amb això de la llei contra la llengua i contra els valencians, potser que ens toque de passar per les places, a acampar. Allà al jardinet de la plaça Manises… Ara, els que tenim una edat i l’esquena de dubtosa solidesa, potser que ens retirarem prompte.
  Què, els en portem demà, de taronges?

 3. Doncs les duguem! Encara que les hauran d’anar menjant (no tinc clar que no comencen les maniobres de reducció del campament, a l’estil del que faran uns altres). Però podríem fer com a l’esquetx de Faemino y Cansado (esta es otra cola…): posem un altre campament i quan vinguen a desallotjar-nos els diguem que nosaltres no duguem més que un dia.

 4. Una cosa es tener respeto y otra muy distinta es tener que ir con miedo ha mirar descuidada mente a una zona donde están los sur-americanos, porque en cuanto se cruza una mirada descuidada lo primero que hacen es llamarte la atención (practicamente insultandote), son ellos los que no deben mirarte descaradamente incitandote a una pelea, son ellos los que no son de aqui y tienen que tener cuidado porque una vez les saldrá bien pero estoy seguro que la siguiente no, asi que se anden con cuidadito y si no estan contentos aqui(cosa que me alegraria mucho)que se vayan a su tierra que aqui no nos hacen falta para nada.

 5. Podríem diferenciar entre ciutadans i delinqüents o camorristes professionals (tal volta són eixos els sudamericans dels que parles). Els que tenim amics sudamericans, o tinguérem família emigrant per aquelles terres, sabem que sens dubte ni l’origen ni la nacionalitat ha estat la causant d’aquests problemes que esmentes. Abans al contrari: l’alienació i la pèrdua dels seus propis referents (ètnics o nacionals) ha dut a alguns joves a refermar-se, formant algunes tribus o clans (nietas, latins…). I ahí sí que hi ha un problema, del qual ens hauríem d’ocupar…

 6. Praga, algunos párrafos en valeciano los entendí sin el translator. Pero por qué escribes en valenciano si el que denigra de los sudamericanos lo hace en “ezpapañol castizo de Ezpañaaaa”? jajaja. No se vale! Tanto que admiro tu forma de pensar y de expresarte y me tratas como si yo fuese políglota! Ese tipo Johnwesc es un mdiocre, Se creerá que es de una raza superior como pensaba Hitler de sí mismo? No entiende que vivimos en un mundo globalizado? De repente los suramericanos le respoden como él dice, porque como cree que él es la Octava Maravilla del Mundo, mirará a la gente con desprecio y nosotros, los latinoamericanos, todos, no aceptamos que alguien se crea más que nosotros, porque todos somos seres humanos, con cualidades y defectos, aunque de diferentes latitudes. Johnwesc, a dónde fueron a refugiarse tus antepasados españoles, si es que eres español, cuando la Guerra Civil? A dónde huyeron los perseguidos por Franco? A dónde se refugiaron los que huían del fascismo de Mussolini? A qué lugar acudieron los alemanes perseguidos por Hitler y posteriormente por la STASI -policía secreta de la Alemania comunista- ? A SUDAMERICA! Y aquí, con todo amor y solidaridad fueron recibidos por nuestros antepasados. Hubo un intercambio cultural y una mezcla de razas maravillosa. Lee, instrúyete, mira que la educación es clave para comprender la vida, para comprender a Don Quijote cuando dice, “Cosas veredes Sancho…” Ayer les correspondió a ustedes huir del nazismo,fascismo y del comunismo, del hambre y la miseria y fueron protegidos por nosotros. Hoy, la hoz y el martillo golpean y cortan nuestras cabezas ¡CEST LA VIE! “Todo pasa y todo queda, porque lo nuestro es pasar, pasar haciendo caminos, caminos sobre la mar…”, dijo un poeta español, Aprende Johnwesc, lo que nos enseña la Universidad de la Vida, como dijo Cervantes,.De lo contrario, sólo serás lo que eres, un solitario mediocre. Saludos. Praga gracias por decir que mi cultura es transnacional. Nooooo! Cómo deseo que así fuese! Ante la sapiencia de mis hermanos del mundo, me declaro quasi analfabeta! “Yo sólo sé que no sé nada”, dijo un sabio. Todavía no alcanzo tan elevado nivel. Es sólo el afecto que por mí sientes que te hace elevarme a tan alto sitial. Gracias. VIVA ESPAÑA ! VIVA EUROPA ! VIVA USA ! VIVA ASIA! VIVA COREA DEL SUR! VIVA LA INDIA! VIVA LATINOAMÉRICA LIBRE Y SOBERANA! ABAJO EL COMUNISMO ! VIVA EL MOV.15-M. DEMOCRACIA REAL YA PARA TODO EL ORBE !! Humanidad, os amo! Kathrina

 7. Educación, cultura, salud, trabajo, seguridad, paz y democracia, Derechos Humanos Universales por los que debemos luchar para que los posean todos los seres humanos, por ser las bases de la comprensión de la vida, la ibertad, la unión de la humanidad, la supervivencia de la especie humana y del planeta Tierra. Chelides Torres. Sábado, 13/08/2011 – 2.10 am.

 8. Debieran tomar un curso de ortografía o algo. Heil Hitler!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: