Articles

L’aprenentatge, Aimee Mullins i Ken Robinson: la mirada dels altres

In Escola i Món, Personalment... on Mai 7, 2011 by Paco Raga

Aimee Mullins en les TEDx València@escolagavina

per Empar MARTÍNEZ

Divendres 6 de maig van tenir lloc les TEDxValència des de la Universitat Politècnica de València i, com ja sabeu, l’Escola Gavina ha sigut seu presencial de la jornada.  Al remat, una quarantena d’assistents vam escoltar en streaming les diverses conferències: mares, mestres del nostre centre i d’altres, antics alumnes universitaris (estudiants i docents) i també altres persones no vinculades a l’escola. I alumnes: gairebé una quarta part de l’alumnat dels quatre cursos de secundària van formar part del públic assistent; i precisament vull centrar-me en aquesta experiència que, sens dubte, estigué quallada d’aprenentatge. No només per als xics i xiques d’eso, sinó també per a nosaltres els mestres.

Sobre les conferències, cal dir que, des del nostre punt de vista, n’hi hagué d’interessants i d’altres més fluixes. Però aquesta és la nostra mirada, perquè en parlar amb l’alumnat, la conclusió que van traure de la jornada fou molt positiva: van trobar interés i aprofitament en gairebé totes les conferències; de totes, ens han dit, han pogut aprendre alguna cosa i n’han pres nota; totes les han escoltades activament i amb unes maneres exquisides. Ells i elles van gaudir i aprendre des de la seua experiència i la seua mirada, i han valorat positivament el fet d’haver-hi pogut assistir. Hem d’aprendre’n, evidentment.

Vull destacar dues de les conferències: la d’Aimee Mullins i la de Ken Robinson. Aimee Mullins parlà sobre L’oportunitat que ofereix l’adversitat; a partir de la seua pròpia experiència, ens va deixar ben clar que, la nostra mirada i com actuem és el que obri o tanca les portes a les persones, i es converteix en la primera i més important adversitat; que allò normal no existeix: hi ha allò divers, típic, tòpic, habitual. Aquesta idea també pot semblar evident i tòpica, però crec que sovint no mirem tenint-la ben present, en la nostra vida diària i a l’escola.

De Ken Robinson vam escoltar una conferència de fa uns anys que segueix tenint vigència: Maten les escoles la creativitat? Sí. Aquesta és la seua resposta. No podem seguir ensenyant com els mestres del segle XIX. Hem de mirar cap a fora i des de dins de l’escola; i fer-ho amb els alumnes.

Des de la meua mirada, l’experiència d’haver emés les TEDxValència ha sigut molt positiva: hem obert portes perquè els alumnes cresquen i es facen més competents amb una petita dosi de creativitat; ens han oferit la seua mirada i d’això, ho tinc clar, n’hem aprés. (Empar Martínez)

Anuncis

Una resposta to “L’aprenentatge, Aimee Mullins i Ken Robinson: la mirada dels altres”

  1. Cada moment que recorde la jornada pense amb més convenciment que va ser un encert. A cada pas que fem en l’acció i no tant en dir com han de ser les coses serem capaços no ja de qüestionar els paradigmes sinó canviar-los. Intuisc que, respecte a la particiàció de l’alumnat i altres aspectes implicats en la relació amb ells, que obrírem un camí a l’escola molt però que molt suggerent i del qual podem aprendre. Insistesc que hem de recuperar la proposta de fer una jornada de Banc Comú de Coneixements.

    Enhorabona a tots.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: